A virágkötészet eszközei, virágkezelési technikák

  • Munkánkat első alkalommal a virágkötészeti alapfelszerelések és kiegészítő felszerelések ismertetésével kezdjük, majd a virágkezelési módszerekről lesz szó. A jól megválasztott szerszámok segítik a kezdő virágkötőket abban, hogy elkerüljék a kezdeti kudarcokat és megfelelő magabiztossággal dolgozzanak. Egy-egy alapvető fontosságú szerszámmal kezdjük a munkát. Jó minőségű és kialakítású szerszámokkal kell dolgoznunk, melyekkel könnyedén tudunk bánni.
  • Egyik legfontosabb szerszámunk az olló. A hosszú pengéjű ollók hasznosak a virágkötők számára. Ezek a legmegfelelőbbek a különböző szalagok, textíliák és vékony drótok vágására. A vastagabb drótokhoz és a művirágok szárához csípőfogóra vagy drótvágó ollóra, az ágakhoz metszőollóra lesz szükségünk.
  • Az éles kés felszerelésünk elmaradhatatlan kelléke, hisz csak ezzel tudjunk olyan hosszan ferdére vágni a szárakat, hogy könnyű legyen a tűzőhabba szúrni. Tűzőhaboknak két alaptípusa létezik: a zöldet élővirág-kompozíciókhoz alkalmazzuk, a barnát pedig a száraz- és művirágokhoz használjuk.
  • A tűzőhabkockákat stabilan rögzíthetjük a halványzöld, műanyagból készült, négyágú tűzőkoronára (Oasis-szék) felszúrva.
  • A tartósítószerek általában meghosszabbítják a virágok életét, vágottvirág-tartósító por egy tasaknyi általában egy liter vízhez elegendő.
  • Munkánk során gyakran használunk olyan tartókat, kaspókat, kosarakat, melyek nem víztartóak. Ezeket műanyag tálkákkal, bélésedényekkel béleljük.
  • A legtöbb virágkötészeti technikánál jól alkalmazható, hasznos anyag az Oasis-fix, mely sötétzöld, képlékeny anyag, majdnem minden száraz felülethez jól tapad és soha nem keményedik meg teljesen. Alkalmas a kosarak és tárolóedények bélelésére használt tálkák, valamint gyertyák, gyertyatartók rögzítésére, selyemvirágok ragasztására.
  • Alapfelszerelésünk fontos kellékei még az átlátszó ragasztószalagok, az öntözőkanna és a kézi permetező.
  • Kiegészítő felszerelések között megtaláljuk a gyertyatartókat, színes szalagokat, festékeket, vékony és vastagabb drótokat, a takarószalagot és a kenzán-tűt (5. ábra), melyet elsősorban japán stílusú kompozícióknál, valamint nehezebb ágak rögzítésére használunk.
  • A virágkezelési technikák elsajátításánál a részvevők megtanulják a kertből, virágüzletből származó virágok helyes kezelésének módszereit, a visszavágást, felszívatást, vízbeállítás előtti teendőket, a teljes alámerítést és a fásodott szárakkal való szakszerű bánásmódot.