Népdalkör

A Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár keretein belül heti rendszerességgel működő amatőr népművészeti csoportok vezetője Pintér Anikó népdalénekes, a Rutafa és Kalinkó Énekegyüttes vezetője. Angol nyelvoktató tanító és angol nyelvtanár diplomával rendelkezik. Gyermekkorában kezdett a népdalénekléssel foglalkozni, a táplánszentkereszti Tavaszi Szél Citerazenekarban, mellyel sok megyei és országos döntőn szerepeltek. 1994 - ben lett tagja a Vasi Népdalstúdiónak, mellyel 1999 – ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. 1995-ben Zircen a Pedagógus Népdaléneklési verseny 1. helyezését érte el, majd 1996-ban a Kaposváron megrendezett Óvó és Tanítóképző Főiskolák Országos Népdaléneklési verseny én 1. helyezett lett. 1998-ban Budapesten Vass Lajos különdíjat kapott. 1998 – 2004-ig vezette a Vasvári Kalinkó Népdalkört. 2000- től a Rutafa Énekegyüttest, mellyel 2002- ben és 2006-ban Vass Lajos Nagydíjat, 2008-ban és 2010-ben pedig Vass Lajos Kiemelt Nívódíjat nyertek Budapesten. 1999-től Bükön adja át széleskörű népzenei ismereteit a helyi gyerekeknek.

A Keltike és Napvirág népdalkörökben a tagok a hagyományos népdaléneklés alapjait sajátítják el, mind egyéni, mind a csoportos énekléssel. Elsősorban Magyarország népzenei dialektusainak dalait éneklik, megőrizve ezzel a hagyományos magyar népi éneklést. A dalokat eredeti hangzóanyagról tanulják. Ünnepélyekhez kapcsolódó játékok, dalok és népi játékdalok is szerepelnek műsorukon. Népzenei versenyeken és találkozókon rendszeresen szép sikereket érnek el a csoportok. A Keltike Népdalcsoport 2003. szeptemberében alakult a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola növendékeiből. A 2005-ös esztendőtől folyamatosan halmozzák sikereiket. Gencsapátiban arany minősítést értek el a Pesovár Ferenc IV. Országos Csoportos Népdaléneklési Verseny megyei döntőjén, majd ezen verseny országos döntőjében, Székesfehérváron szintén arany minősítést szereztek. Minden évben részt vesznek a Megyei Csoportos Népdaléneklési Versenyen. 2006-ban részt vettek a Vass Lajos Szövetség által rendezett " Hagyományos régiók, régiók hagyománya" versenyen. A két éven át tartó versenysorozat Gencsapátiban megtartott elődöntőjéből jutott tovább a Keltike Együttes Sümegre, a dunántúli középdöntőbe. Az itteni népes mezőnyből kiemeltként jutottak a kislányok a Kárpát –medencei Döntőbe, melynek lebonyolítására október 21. és 22-én került sor Budapesten. Nagy izgalommal várta a csoport a versenyt, melynek két napján összesen 92 csoport állt színpadra, köztük legfiatalabbak a bükiek voltak. A szakértőkből álló zsűri 3 fokozatban értékelt: nívódíjat, különdíjat és nagydíjat osztott ki. A Keltike Együttes fergeteges szerepléssel, a zsűrit és az egész mezőnyt csodálatra késztetve, a legmagasabb fokozatú elismerést, Nagydíjat szerzett. Azóta is kétévente elindulnak ezen a nemes versengésen. Azóta két Vass Lajos kiemelt Nívódíjjal lettek gazdagabbak. 

 

A Napvirág Együttes 2007-ban alakult a Keltike Együttes hagyományait folytatva. Több megyei és országos arany minősítéssel büszkélkedhetnek. Vass Lajos Kiemelt Nívódíjat kaptak 2008-ban. A csapat 4 tagja pedig 2010-ben ugyancsak Vass Lajos Kiemelt Nívódíjat kapott.

 

A Kis-Napvirág csoport 2014-ben alakult a büki általános iskola akkor első osztályos diákjaiból. Eddig 2 versenyen vettek rész és mindkettőn szép eredményt értek el. Szeretnek énekelni, és a gyermekjátékdalokat szívesen el is játszák.

 

A régió kulturális rendezvényein törekednek arra, hogy minél szélesebb körben terjesszék a Vas megyei népdalkincs értékeit. Állandó résztvevői és éremesélyesei a Nemzetközi Népdalos Találkozóknak. Számos helyi és környékbeli rendezvény közreműködői.

 

Vissza az előző oldalra
Top