Regős Találkozó Bükön!

Regős Találkozó Bükön!

Immár második alkalommal kerül megrendezésre a Regős Találkozó a Büki Művelődési Központ Atriumában.

II. Regős Találkozó Bük

Helyszín: Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár Atriuma

2016. december 18.

15.00

Fellépők:

Kapuvár Néptáncegyüttes

Holládi bábtáncoltató betlehemes csoport

Énekes Lenke Hagyományőrző Néptáncegyüttes

Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes

17.00

Gyertyagyújtás

Köszöntőt mond Dr. Németh Sándor, Bük Város polgármestere

Babra Zenekar

A Babra muzsikája a sokszínű délszláv népzenei vonal megvastagítója, miközben friss, zöld indákkal díszítője és színesítője is.

Részben családi kötődésből adódóan, az együttes zenei identitását alapvetően két magyarországi multikulturális közeg, Bács-Kiskun megye és Budapest határozza meg. A dél-magyarországi térségben élő magyarok, az örmények, a bolgárok, szlovákok, németek és a cigányok muzsikájának hatását is magán hordozó délszláv tamburazenét, valamint a balkán sűrűbb zenei hagyományát is hitelesen és egyéni hangon képviselve lett rövid idő alatt a Babra, a főváros egyik népszerű városi folk együttese.

Öt tehetséges muzsikus, öt barát alkotja a Babra zenekart, a nagybőgő mögött a hazai szcénában egyedülálló módon egy csinos lánnyal. A fiatal zenészek a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen verbuválódtak zenekarrá…szinte családdá.

Kiváló, strukturált hangszerelés, stílusos többszólamú vokális megszólalás jellemzi muzsikájukat, amit koncertjeiken elsöprő energiával és lendülettel mutatnak be. A koncertezés mellett a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben találtak egy másik otthonra, ahol az aktív táncházas élet résztvevői zenéjükkel.

A fiatal együttes már egy igazán inspiratív szakmai véleményt is elkönyvelhetett magának. A Songlines, a világ legfontosabb világzenei magazinjának főszerkesztője, Simon Broughton, így értékelte produkciójukat: "absolutely highlight".

"A tambura nevű hangszer muzsikánk alapja, amely valaha a szomszédos délszláv népektől zengett át hozzánk. A tamburazene lassan bódító párát eresztett a Kárpát-medence felett, mi pedig most kábultan szívjuk magunkba ezt a "nevettető-zokogtató", dús, napfényes és légies muzsikát, ami úgy megcsiklandozza a lelket…"


 

 

Vissza az előző oldalra
Top